Associació CauéAmics de São Tomé e Príncipe

Campanya de reconeixement històric


SÃO TOMÉ x BIAFRA

40è aniversari del conflicte de Biafra i del pont aeri humanitari des de São Tomé

Español - Português - English

Les restes dels avions Lockheed Constellation de la CANAIRELIEF en l'aeroport de São Tomé, que podrien constituir un magnífic monument a l'ajuda humanitària

(foto: Jakob Ringler, a Connie Survivors)

Fa 40 anys, el 30 de maig de 1967, es va proclamar la República de Biafra, separant-se de Nigèria després de les convulsions polítiques i matances indiscriminades que seguiren els primers anys d'aquella federació. Aquella proclamació va ser el detonant d'una de les guerres més sangnants que mai ha vist el món -la Guerra de Biafra- i un dels més grans genocidis, que va incloure la més terrible de les fams: més de 1.500.000 civils, gran part criatures, van sucumbir al drama.

Des de juliol de 1968 fins a gener de 1970, la Joint Churches Aid (Ajuda Conjunta de les Esglésies) organitzaren des de São Tomé un pont aeri humanitari que, gràcies a la perícia dels pilots de diferents nacionalitats en perillosos vols nocturns, burlant l'artilleria nigeriana, va abastir en allò més bàsic els assetjats biafresos. Els avions de la JCA van fer innombrables viatges (els feien diverses vegades feien cada nit) i van participar en l'evacuació de la població on el genocidi era cert.

Els coordinadors de la JCA, les autoritats de l'Illa i la població civil s'implicaren a fons en l'operatiu de l'ajuda humanitària, amb fes heroics (o simplement humans) que es gravaren en la ment de les persones que van viure aquell moment; àdhuc en el record, en les llegendes urbanes i en l'imaginari popular. El port i l'aeroport de São Tomé registraren una activitat tan intensa com mai abans havia succeït allí; el seu mercat s'omplí de cooperants, religiosos, metges, especialistes en logística i militars…, però també d'aventurers, mercenaris, contrabandistes i especuladors vinguts dels llocs més remots del planeta. São Tomé es convertí en aquell moment en un "hub" de suport internacional i el seu nom passà a posar-se novament en el mapa mundial, en aquella ocasió com a capital de la humanitat més sentida que lluitava contra l'exercici de la violència més brutal i la irracionalitat.

En l'actualitat, les restes dels dos avions utilitzats en aquell pont aeri humanitari, dos "Lockheed Constellation" ("Connies"), abandonats a les inclemències del clima des de el final de la guerra, són testimonis silenciosos d'aquest episodi, quasi oblidat, de la història contemporània de São Tomé i de l'Àfrica Occidental.


Una iniciativa popular internacional

Els membres de l'Associació Caué, Amics de São Tomé e Príncipe, trobem que, rera tants anys de complir aquesta funció de recordatori en la memòria local, d'última evidència, és precís reconèixer aquests avions com a patrimoni de la Història de São Tomé i de la Història Universal, com a monument a la ajuda humanitària i com a homenatge a totes aquestes persones que professionalment o com a voluntaris participaren en reduir el sofriment del poble biafrès.

Apel·lem els santomenses i els amics de São Tomé i de Príncipe, les institucions, entitats, ONG, empreses, etc, els ciutadans del món, a recordar per escrit o en veu alta aquella història a través del nostre fòrum Grup STP o a través dels mitjans de comunicació convencionals i expressar així les seves vivències, experiències, memòries i opinions sobre aquest tema,

i també a adherir-se a la sol·licitud davant del Govern de la República Democràtica de São Tomé e Príncipe per a la consideració de les restes de las dues aeronaus com a monument nacional i, per tant, el reconeixement de la seva preservació per a la memòria històrica.


La nostra proposta (iniciativa popular internacional):

CONVERTIR / DECLARAR LES RESTES DELS DOS AVIONS LOCKHEED CONSTELLATION EN MONUMENT INTERNACIONAL A L'AJUDA HUMANITÀRIA, FORMANT PART DEL PATRIMONI NACIONAL SANTOMENSE

  • Declaració dels avions i dels seu recinte com a monument històric de la República Democràtica de São Tomé e Príncipe i catalogació oficial
  • Restauració i consolidació dels avions
  • Condicionament d'un dels aparells per a museu de l'ajuda humanitària i de la història del pont aeri a Biafra
  • Instal·lació d'una placa d'homenatge als homes i dones que participaren en el pont aeri
  • Organització de conferències i exposicions

 DÓNA EL TEU SUPORT A LA INICIATIVA

 LLISTA D'ADHESIONS

 DEBAT EN EL GRUP STP


Localització dels avions a l'aeroport de São Tomé

Fotografies Set. 2007

Presentació del projecte a São Tomé Set. 2007

Article a "Correio da Semana" Des. 2007

Reportatge especial a "Correio da Semana" Jun. 2011

Bibliografia bàsica i documentació en la xarxa

 

 

Projectes - Activitats i actes públics

Índex general

Home

Mail > Web master

setstats1