Associació CAUÉ - Amics de São Tomé e Príncipe

Activitats i actes públics

Reconeixements


Un país tan petit que cap sencer dins el cor...!

Paraules d’en Xavier Muñoz-Torrent en l’acte

d’atorgament a l’Associació CauéAmics de São Tomé e Príncipe del

Primer Premi Drassanes per ÀfricaCiutat de Barcelona

Premi Drassanes per ÀfricaCiutat de Barcelona

atorgat per la Societat Societat per a la Difusió de les Realitats Culturals Africanes (SDRCA)

Barcelona, dissabte, 19 de març de 2011

Moltes gràcies per aquest premi i per aquest reconeixement.

 

La nostra és una entitat petita, modesta, com segurament deu correspondre a un microestat com és São Tomé e Príncipe [per a qui no conegui, és un petit estat insular de 1.000 km2, repartits entre dues illes i uns quants illots, sobre l’Equador, al Golf de Guinea, on hi viuen 160.000 persones] i aquest reconeixement d’avui permet, de fet, una nova oportunitat per difondre la seva existència encara més. Doblement agraïts, doncs.

 

Es per aquesta petitesa que el nostre activisme s’ha de mesurar més per la intensitat i el frec a frec de les relacions humanes que pels actes públics, més pels debats que pels escrits, més per la difusió de coneixements que per ampul.losos projectes de cooperació internacional (d’altra banda, tan criticats aquestes darreres setmanes...).

 

Aquest és, doncs, un reconeixement a allò generat en tertúlies informals a l’entorn de taules tan ben parades com la de na Gabriela do Rosário, excel.lent cuinera i encara millor amfitriona, o a les sobretaules rere els suculents calulúsa Ca n’Osvaldo, de la família Vera-Cruz, a Barcelona; a les xerrades del Dr. Marcos do Rosário, d’en Gabriel Freitas Maquengo i de Dona Alda Vera-Cruz sobre la seva tremenda experiència de vida, tan intensa, que ens han traspassat part substancial de la seva saviesa.

 

També sobre les experiències de professionals que han passat per Barcelona i s’han reunit amb nosaltres: aquells “pastéis de Belém” d’en João-Paulo Nazaré, el pastisser de Gràcia [actualment fent fortuna a Sum Secreta]; aquella informació de primera que ens arribava dels avenços de la nova terminal de l’aeroport de Barcelona, a través de l’enginyer António d’Alva, que en fou cap d’una de les seves unitats tècniques, i tants d’altres santomenses, professionals capacitats, innovadors i creatius... Tant com ara el pas per Barcelona d’Eduardo Malé, el genial artista de Madredeus (Illa de São Tomé), que durants aquest dies ens brinda una exposició de les seves millors creacions plàstiques [i que aprofito per a recomanar vivament la visita de la mostra, que romandrà oberta fins al 30 d’aquest mes]... Sejam todos louvados!

 

També a l’entorn dels jocs de la canalla, d’aquests nens que estan entre dos móns i que inspiren els debats sobre la llengua i la cultura i la necessitat que entre els ponts entre Europa i Àfrica no es perdi res.

 

De fet, en tot cas, és el vostre un reconeixement a la gemanor que entre tots plegats hem despertat; a l’emoció de pensar constantment en la gent que hi ha allà, a São Tomé, i que amb els seus somriures ens han fet feliços, en instants d’alta intensitat; com els viscuts a Uba-Budo, a Diogo vaz, a Praia Malanza, a Batepà o a Sundí, a la tasca amagada de la nostra Terezinha a la Feira do Ponto, a Budo-Budo, a la barra del Cafè & Companhia de la Ciutat de São Tomé, a les festes nocturnes de Riboque o al Txiloli de Boa Morte...

 

... I que ens han permés saber-ne més sobre el país i les gents i així tal vegada informar als que han pretès crear-hi riquesa allí, a base d’inversions generatives, generant estructura econòmica i treball... la millor forma de cooperació.

 

Com diu una canço d’en Lluís Llach, aquell és un “país tan petit que cap sencer dins del cor!”. És aquella Àfrica que als que no som africans i també als que sent-ho estan tan lluny, ens fa afirmar, com diria Mia Couto, que “l’Àfrica ens roba l’essència i ens buida en el sentit invers, omplint-nos l’ànima”.

 

Moltes gràcies.


Dades de l’acte:

Dia: Dissabte, 19 de març de 2011 - Hora: 12:00 - Lloc: Seu de la Societat Societat per a la Difusió de les Realitats Culturals Africanes (SDRCA), Sala d’Actes Neptú, Centre de Negocis Affirma, Plaça de Catalunya 9, 1r, Barcelona

 

 

Atorgament del Premi Drassanes per Àfrica

Activitats i actes públics

Índex general

Home

asscaue@saotomeprincipe.eu